וילונות

הוילונות הם למעשה מין מסך המרכך את המעבר החד בין החוץ לפנים הבית. הם מרככים אור שמש מסנוור, הם מעניקים פרטיות לנמצאים בתוך הבית, והם יכולים גם להיפתח בכל עת שנרצה בכך ולתת לנו תמונה מלאה של הנוף שבחוץ.

הוילונות הם המלבוש של החלונות בבית. כמו הטעם שלנו בבגדים, כך גם ניתן לראות את הטעם שלנו בעיצוב מלבוש החלונות בבית שלנו. אם אנחנו שקטים ורגועים בטעמינו כך גם יהיו הוילונות, וכך אם אנו נועזים בטעמינו ואוהבים צבעים חזקים. אצל רוב מעצבי הפנים, בחירת הוילונות נעשית בסוף. מלבוש החלונות הוא בעצם האביזר המשלים והסופי לאחר שבחרנו את החומרים והצבעים לשאר הבית.

הוילונות מעניקים לכל חדר הרגשה של חמימות עוטפת ושל בית נעים. בכל אקלים שהוא. גם במקומות חמים, יש לוילונות אפקט משלים קליל ומרענן אם בוחרים את האריג המתאים.

מה לבחור לאיזה חלון?

לחדרי המגורים ולחללים הגדולים יותר בבית רצוי לבחור וילונות בעלי אפקט חזותי מרשים. אין הכוונה דווקא לבחירת אריג יקר, אלא לצורת הוילון ולגודלו: רצוי לבחור בוילון ארוך מן התקרה עד הרצפה אשר יעניק מראה של חדר גבוה ושל חלון  גדול, גם אם הוא לא כזה. רצוי למקם את הוילון כך שיהיה רחב יותר מן החלון עצמו, משני טעמים: 1. כדי לתת, כאמור, תחושה של גודל; 2. כדי שכשנרצה לפתוח אותו לגמרי כדי לקבל תמונה מלאה של הנוף בחוץ או כדי לפתוח לגמרי חלונות גדולים עם יציאה למרפסת או לחצר, בד הוילונות לא יכסה את החלון אלא יכסה את הקיר. אם צריך בצו השעה עדיף לחסוך פה כסף על איכות הבד, ולא על הכמות שלו.

לחדרי שינה ולחדרי עבודה רצוי לבחור בוילונות המכסים רק מעט יותר מן החלון עצמו, מטעמי נוחות ופרקטיקה. הדבר יותר נוח למעבר, נוח לניקיון שוטף של החדר, וכן, אם יש חתולים בבית, הם לא משירים את פרוותם על בדים המתנופפים בחדר השינה שלנו, ואם אנו מצמידים שולחן כתיבה לחלון, לא נוח שיש שם וילון ארוך.

אם נתברכנו בחלון בעל מסגרת מודגשת יפה עם אמירה ארכיטקטונית, כדאי לשקול אם בכלל כדאי לכסות אותו עם וילון. גם לחלונות מיוחדים יש נוכחות המשפיעה על מראה הבית והתחושה שהוא מעניק. אם אנו רוצים, למשל, במראה מודרני מאוד ונקי מאוד, וילון יכול שלא להתאים. אם אנו מכסים חלון צר וארוך, כדאי לבחור בוילון רומאי הבנוי לרוחב ומרכך את המראה המאורך.

אם נשקף מחלקו העליון של חלוננו נוף יפה של צמרות עצים וגגות בתים ואילו מחלקו התחתון הנוף מעט פחות אטרקטיבי – מרפסות הבניין שממול – ואנו רוצים מעט פרטיות אך גם אור מבחוץ וכן, קצת ירוק בעיניים, ניתן להתקין וילונות על חלקו התחתון של החלון. או שנתלה מוט רגיל וממנו הוילון, או שנתקין וילונות רומאיים או ונציאניים רק מחלקו התחתון. כך נשאיר את החלק העליון פנוי לנוף.

ניתן לתלות את הוילונות על מוט בעזרת טבעות או ווים המיועדים לכך, זאת היא לרוב האפשרות הזולה יותר, כך ניתן לרכוש וילונות מוכנים, וניתן להזמין במיוחד וילונות התפורים כך שיושחלו על "שינה", מסילה של וילונות. אין ספק שהאפשרות השנייה נראית מהודרת יותר.

חומרים וצבעים

ישנן הרבה מאוד אפשרויות לבחירת אריגים לוילונות. יש אריגים סינטטיים ויש טבעיים, הכול תלוי בתקציב וגם באפקט שאנו רוצים לקבל. באקלים של ישראל החמה ובסביבה מלאת האבק שלנו יש במדור זה המלצה גורפת להשתמש באריגים טבעיים: כותנה, פשתן, משי וכן שילובים שלהם. אריגים אלה הרבה יותר נוחים לתחזוקה שוטפת, דהיינו כביסה (כמובן רק בתכניות של כביסה ביד ובטמפרטורה הכי נמוכה, וחומרי כביסה עדינים) ותלייה מחדש. הם מתבלים לאט יותר, וכמובן נותנים הרגשה נעימה יותר של חומר טבעי. בארצות קרות יותר משתמשים בוילונות כבדים יותר בעלי שכבות אחדות, שחלקן אמורות לווסת את כמות האור הנכנסת לחדר (אין להם תריסים…) וחלקן אמורות לתת את אפקט העיצוב וחימום החדר.

לגבי צבעים – הכול עניין של טעם ומינון. אני באופן אישי חושבת כי הוילון לא צריך לבלוט בצבעיו. הוא צריך להיות בצבעים המשלימים את צבעי הקירות ולהוות רקע לחדר ולתכולתו, לא לעמוד בפני עצמו. וילונות ממשי אדום מתאימים יותר לחדר שינה הצורך פרטיות ואולי רוצה גם להעניק אווירה רומנטית לדייריו, ולא כל-כך לסלון. וילון חלק ובהיר מהווה רקע שקט לחדר נעים, גם אם לא כל-כך שקט בצבעיו, ווילון עם דוגמא צריך "לענות" לחפץ אחר בחדר עם דוגמא זהה או דומה עם צבעים זהים: כורסא, כריות או טפט. הכול, כאמור, עניין של מינון נכון.

אור וצל

וילונות יכולים להעניק לחדר בשעות שונות של היום משחקים של אור וצל. תריס ונציאני, למשל, יכול לשחק עם קרני השמש בשעות של זריחה ושקיעה ו"לצייר" פסים של צל על הקיר ממולו ובכך להוסיף לעניין ולאווירה שבחדר. וילונות אטומים יכולים לווסת באופן מוחלט את כמות האור שאנו רוצים שיהיה בחדר, ואלו האווריריים לא מפחיתים מכמות האור, אלא רק מרככים אותו ומונעים סינוור.

ראינו, אם כן, שוילונות אינם רק קישוט. יש להם תפקיד חשוב וכדאי לשקול את כל הנתונים מסביב לפני שרוכשים אותם: מה גודל החלונות? כמה אור נכנס לחדר והאם אנו רוצים את כולו? האם יש צורך בפרטיות? מי משתמש בחדר? (לא נתלה וילון עדין בבית עם ילדים קטנים או עם חיות מחמד). והכול – במסגרת התקציב שלנו. הלבשת חלון אחד יכולה לעלות בין כמה עשרות שקלים לכמה אלפי שקלים. הכול תלוי…   

אהבתם? שתפו

Share on facebook
שתפו בפייסבוק
Share on twitter
שתפו בטוויטר
Share on linkedin
שתפו בלינקדין
Share on whatsapp
שתפו בוואטאפ
Share on email
שתפו במייל
דילוג לתוכן