החיים בירוק

עיצוב אקולוגי כבר מזמן איננו בגדר טרנד. כולנו מבינים בשלב זה כי כל מאמץ קטן של כל אחד מאיתנו בחיסכון באנרגיה, במחזור ובשימוש בחמרים כמה שפחות מזיקים לסביבה הופך לבסוף לבעל השפעה.

זהו גם אינו עניין של החלפת פריטים מסוימים בבית באחרים אשר הנם ידידותיים לסביבה. תכנון בית אקולוגי או עיצוב אקולוגי הוא אורח מחשבה. הוא מכיל בתוכו מספר של נושאים אשר כל אחד מהם וכולם יחד חשובים לאורח חיינו ולבריאות שלנו ושל בני משפחתנו, וחשוב מכל – יכול לחסוך לנו לא מעט כסף.

איך אני, הקטנה, יכולה להצטרף למאמץ זה ולהשפיע אפילו במעט?

חיסכון בחשמל

קודם כל – עלינו לעשות כל מאמץ כדי לחסוך בחשמל. נושא זה מתחלק לכמה נושאים:

איטום הבית. בארץ חמה כמו שלנו נדבר חשוב מאין כמוהו. הדבר מתבטא בחומרי הבניה בהם אנו משתמשים, בסוג החלונות, בגודלם, ובהצללה שלהם. בארץ נהוג להוסיף תריסים לחלונות. הדבר אולי אינו תמיד יפה בעיני כולם, אך הוא ללא ספק עוזר להצללת הפתחים. כיום ישנם סוגים רבים של תריסים, החדישים שבהם הם תריסי גלילה שכאשר הם סגורים יש בהם אפשרות לשינוי זווית השלבים וכך אפשר להאיר את החדר מבלי לתת לקרני השמש להיכנס אליו. אם אין אנו רוצים או יכולים להשתמש במוצר זה, רצוי להוסיף איזשהו סוג של פרגולה מעל לחלונות גדולים. זו יכולה להיות פרגולה קבועה או כזו שיכולה להסגר בכל עת שנרצה. בית אטום צורך עד 40% פחות אנרגיה בקירור ובחימום!

מזגנים חסכוניים: המיזוג המיני-מרכזי התגלה כזללן אנרגיה לא קטן. גם בבית גדול – מזגן קטן לכל חדר לחוד יגרום לחיסכון משמעותי. הרבה פעמים אנו מפעילים מיזוג מרכזי כאשר בחלק מהמקומות שהוא ממזג לא נמצאים כלל אנשים. חבל, לא? אופציה נוספת היא התקנת מערכת אינוורטר חסכונית ושקטה במיוחד, שאמנם היא יותר יקרה אך ניתנת לשליטה בין החדרים. שימוש במאוורר תקרה. אם נתלה בתקרת חדרי השינה וחדרי המגורים שלנו מאווררי תקרה ונשתמש בהם תכופות, כמו למשל כאשר אנו ישנים, הדבר יבטל הרבה פעמים צורך במזגן ויחסוך לנו הרבה כסף.

רכישת מכשירי חשמל בעלי דירוג גבוה לחיסכון בחשמל ובמים. זאת, כמובן, אם אנחנו עומדים בפני רכישת מכשירים. גם זריקה מיותרת של חפצים מכבידה מאוד על מאגרי הפסולת שלנו.

ייבוש כביסה על חבלי כביסה בימי שמש – ולא חסרים לנו כאלה – במקום שימוש במייבש כביסה.

תכנון חללים קרירים יותר ופתחים כאלו שיגרמו למעברי אוויר נעימים ולקיצור השימוש במזגנים. פה עלינו להבין כי בבחירת האדריכל/ית או המעצב/ת יש לנו השפעה, ורצוי לבחור בכאלה המעדיפים את הבניה האקולוגית.

שימו שעון-עצר על דוד המים. השתמשו בתאורת לד, היא חסכונית מאוד.

כמובן, דוד שמש!!

חיסכון במים

אם אנו בונים בית חדש לגמרי, עלינו לבדוק את האפשרויות של מחזור המים. יש אפשרות למקם צנרת שתתעל את המים ה"אפורים" מהמקלחות לניאגרות של השירותים או להשקיית הגינה. יש גם אפשרות לצנרת חוזרת אשר תחמם את הצינורות של המים היוצאים מן הדוד ותחזיר אליו את המים הקרים שעוברים בה עד הגעת המים החמים. כך לא ירדו כמויות גדולות של מים טובים ונקיים לביוב.

גם התקנת מחמם מים קטן המופעל בעזרת גז בתוך חדר האמבטיה חוסך כמויות גדולות של מים אבודים, בנוסף לחיסכון גדול בחשמל. שהרי פעמים רבות דוד החשמל מופעל יותר זמן מהדרוש. גם בבתי דירות גדולים הבנויים ליותר מ- 8 קומות לגובה אין אפשרות למקם דודי שמש. עשרות אלפי דירות בישראל החמה אינן יכולות לנצל את אנרגיית השמש לחימום מים, ומתקן כזה יכול להוות פתרון מצוין.

שימוש בחומרים ידידותיים לסביבה

לצערנו, נושא זה עדיין בחיתוליו בארץ. כאשר אנו בונים בית או משפצים, יכולת ההשפעה שלנו על בחירת חומרי הגלם היא חלקית. בלוקים מחומרים ידידותיים עדיין אין פה, ואלא אם נרצה לבנות את ביתנו מבוץ, מגללי גמלים או מחמר, אנו נסתפק במה שהקבלן שלנו משתמש. אולם בנוגע לחומרי הגמר יש לנו השפעה. אנו יכולים לדרוש שכל הצבעים לקירות הבית יהיו על בסיס מים וידידותיים לסביבה. גם בנושא הנגרות ניתן לדרוש דרישה זהה: שהנגר ישתמש בצבעים ובלכות על בסיס מים.

לא כדאי לשים שטיחים מקיר לקיר, כיוון שאלו מכילים דבקים וחומרים רעילים, וחומרי הניקוי שלהם גם הם רעילים למדי. אולי דבר זה אינו נראה לנו חשוב, אך חומרים אלה עלולים לגרום לנושם אותם באופן קבוע מגוון גדול של נזקים, על אחת כמה וכמה לפעוטות זוחלים שמכניסים את ידיהם לפיהם ולחיות המחמד שלנו. אם בריצוף פרקט חשקה נפשנו, כדאי לבחור בעץ במבוק. הבמבוק גדל מהר מאוד ומשתקם בזמן קצר בהרבה מעצים אחרים שנכרתים על מנת לספק את צרכי העיצוב והריהוט של דרי כדור הארץ. בעיני הוא גם יפה מאוד. באירופה ובצפון אמריקה מרבים להשתמש בשעם לריצוף, פה הוא פחות נפוץ. אפשרות שנייה, אך יקרה יותר, היא להשתמש בעצים ממוחזרים, ז"א בעצים שפורקו כבר מבתים ישנים או מרהיטים אחרים ושעברו שיחזור וחידוש. כך נדע שלא כרתנו אף עץ.

השתמשו בחומרים טבעיים: ריפודי כותנה, שגם נעימה מאוד למגע, שטיחי צמר או כותנה, וילונות כותנה או בד טבעי אחר, קשטו בחפצי זכוכית, פחות מתכות, פלסטיקים וחמרים מלאכותיים אחרים.

שתלו הרבה צמחיה! גם בתוך הבית וגם מחוצה לו – הרבה ירוק בעיניים וירוק בנשמה. גדלו את עשבי התיבול שלכם בעצמכם, גם בדירה קטנה הדבר אפשרי, כך גם תרוויחו אותם אורגניים.

שימוש חוזר

רבות דובר על שימוש חוזר ברהיטים, על צביעה מחדש, ריפוד מחדש ועוד. לא אכביר מלים על כך, רק אציין את הצורך לא להרבות בפסולת ולא לזרוק סתם חפצים. לא צריך להחליף את כל הרהיטים כשעוברים דירה. אולם אם בכל זאת החלטתם לשנות כליל את פני הבית והרהיטים עדיין במצב טוב, מכרו אותם או תנו אותם למי שצריך. כך לא תזרקו לרחוב דבר טוב, ומישהו אחר מאוד ישמח לקבל אותו. כדברי הפתגם "זבל של איש אחד הוא אוצר של איש אחר".

החיים בזבל

אם התמזל מזלכם ואתם גרים בבית פרטי או שיש לכם מרפסת גדולה, שימו בה קומפוסטר. כיום עיריות רבות מוכרות מתקנים לעשיית קומפוסט במחירים סבירים מאוד. כך תקטינו מאוד את כמויות האשפה שאתם מייצרים, וגם תדשנו ותעשירו את הגינה שלכם וזו תהיה ירוקה בהרבה מכל אלו של השכנים…

הימנעות מקרינה

כיום ישנם לא מעט מכשירי חשמל בבית, גם בחדרי השינה. מומחים לאקולוגיה טוענים, כי הקרינה האלקטרומגנטית הבוקעת ממכשירים אלה ומכבלי החשמל המחוברים אליהם חודרת לגופנו וגורמת לשלל רעות חולות, כולל מתח לגוף והפרעות בשינה. על מנת להקטין השפעה שלילית זו עלינו לנקוט מספר צעדים: שימוש בשרוולים מיוחדים לכבלים אשר מקטינים את מעבר הקרינה; התקנת שעון-עצר אשר מפסיק את פעולת המכשירים כאשר אין צורך בשימוש, למשל כאשר אנו ישנים, וחוזר לפעולה כאשר יש שוב צורך, למשל כאשר נדלק האור בחדר. ה"ירוקים" מאוד שבינינו נמנעים בכלל מהכנסת מחשבים ומכשירי טלוויזיה לחדרי השינה, במיוחד לאלה של הילדים.

לסיכום להיות ירוק זו החלטה הדורשת אורח חיים מסוים ותשומת לב מתמדת לפרטים כמו מחזור, שימוש בחומרי ניקוי אקולוגיים (אשר, דרך אגב, אינם יקרים יותר מהרגילים), שימוש במוצרי קוסמטיקה טבעיים, ורצוי גם אכילת מזון טבעי כמה שיותר. אולם לצערנו לא כולם חושבים ירוק. אך אם כל אחד מאיתנו יעשה רק כמה צעדים קטנים, כמו חיסכון במים וחיסכון בחשמל, הוא יתרום להקטנת  פליטת  פחמן דו-חמצני ולשמירה על הבית שלנו.

אהבתם? שתפו

Share on facebook
שתפו בפייסבוק
Share on twitter
שתפו בטוויטר
Share on linkedin
שתפו בלינקדין
Share on whatsapp
שתפו בוואטאפ
Share on email
שתפו במייל
דילוג לתוכן